01.

BOMBARDEJOS

La Guerra Civil Espanyola va servir per a introduir nous mètodes de destrucció que no havien sigut utilitzats en conflictes anteriors. A partir de 1937, les forces franquistes i els seus aliats van començar a bombardejar la població civil, fins al moment aliena a la guerra. S’estima que, des del començament de la contesa fins al setembre de 1938, es van llançar a Espanya, sobre la zona republicana, un total de 24.000 bombes, que van causar 7.000 morts i 11.000 ferits i van destruir totalment o parcialment 10.000 edificis.

Les ciutats més afectades pels atacs franquistes van ser les de la costa mediterrània, ja que formaven part de la rereguarda i sobre elles descansava l’economia republicana. Les ofensives van partir principalment des de la base aèria creada a Mallorca pel contingent militar enviat per Mussolini, els efectius del qual ―integrats en l’Aviazione Legionària delle Baleari― van adaptar les pistes de Son Sant Joan, Son Bonet, Inca, Alcúdia i Ses Salines.

Els historiadors Rafael Aracil i Joan Villarroya estimen que, en els 637 dies de bombardejos que va patir la Comunitat Valenciana entre 1937 i 1939, van morir quasi dos mil persones, majoritàriament dones, xiquets i ancians. A la província de València, els principals objectius d’estes incursions van ser les ciutats de Sagunt, València i Gandia, en un intent de destruir els seus ports respectius, que eren la via d’entrada de material de guerra, d’aliments i d’altres subministraments per al bàndol republicà. L’assetjament a les rutes de subministrament republicanes també va ser continu. Segons els autors, el tràgic balanç d’estos atacs sobre la ciutat de València va oscil·lar entre els 515 i 847 morts, quasi 3.000 persones ferides i més de 800 edificis destruïts.

A partir de gener de 1937, les missions de castic i terror sobre la rereguarda republicana van ser constants i cada vegada més mortíferes. Els bombardejos aeris tenien com a objectiu tàctic tant sembrar la mort i la destrucció com desmoralitzar l’enemic i atemorir la població pel seu caràcter indiscriminat i imprevist. Estos atacs van iniciar un model nou d’enfrontament bèl·lic, en què la rereguarda es va convertir en front de guerra i la població civil en blanc per part dels agressors.



TIPOLOGIA DELS BOMBARDEJOS

Segons Xabier Irujo, podem classificar els bombardejos en tàctics, estratègics i de terror:

Un bombardeig tàctic és un atac aeri en el marc d’una batalla, dirigit contra objectius concrets d’interés militar immediat, com ara tropes, instal·lacions o equipament militar en el context d'una batalla. Així, els avions proporcionen suport aeri de proximitat a les forces terrestres, i reforcen directament les operacions en terra, o bé, ataquen objectius que estan distants del camp de batalla, però que formen part del teatre d’operacions. Per a estes accions es van utilitzar, en general, bombarders de grandària mitjana, així com avions d’atac a terra i fins i tot caces.

Un bombardeig estratègic és una missió aèria independent de les operacions navals o terrestres dirigida contra objectius d’interés militar situats lluny de les zones de combat, com ara fàbriques o depòsits, nusos de comunicacions, ports o aeroports, etc. En el curs d’estes accions es va preferir l’ús de bombarders grans, amb una gran autonomia de vol, així com avions d’atac a terra.

Un bombardeig de terror és un atac aeri la finalitat del qual és destruir la moral de l’enemic, reduir-ne la resistència i, per consegüent, provocar-ne la rendició mitjançant un atac intens i inesperat contra un objectiu de gran valor simbòlic. Els bombardejos de terror augmenten la seua efectivitat com més gran és el nivell de destrucció material i quan la campanya és constant i es prolonga en el temps. Els objectius més comuns són ciutats obertes o indefenses i les víctimes, fonamentalment civils.

EL BOMBARDEIG DEL DIA 15 DE MAIG DE 1937

Al voltant de les huit de la vesprada, València es va veure sacsejada per un criminal bombardeig que va produir el caos i va causar un gran nombre de víctimes. Els avions van creuar la ciutat de sud a nord i, malgrat la immediata resposta de les defenses antiaèries, van deixar caure més de quaranta bombes, algunes d’elles incendiàries.

Poc després del bombardeig, el jutge Juan García Vallejo, del Jutjat d’Instrucció número 5 de València, va dictar una provisió per a iniciar les diligències relatives als efectes causats pel bombardeig. Esta instrucció parla d’un total de 111 persones ferides, 70 de les quals van ser ateses a l’Hospital Provincial i la resta en diferents centres sanitaris de la ciutat.

En el mateix expedient consten 53 víctimes mortals. D’estes, 38 es van traslladar al Depòsit Judicial en els moments posteriors al bombardeig i el cadàver d’un soldat va ser traslladat a l’Hospital Militar. Altres nou víctimes ―tres el dia 16, cinc el dia 17 i una el dia 18― van ser localitzades entre els enderrocs dels edificis afectats per les bombes a la plaça de Pau Casals, i quatre més  dels ferits van morir en dies posteriors en l’Hospital Provincial. Finalment, una dona va morir el dia 17 de maig a sa casa a conseqüència de les ferides patides. 

La major part de les morts es van produir a l’entorn de les places del Picador ―actual plaça dels Pinazo― on van morir díhuit persones; Pau Casals ―actual plaça de Sant Esteve― amb onze morts, i Ausiàs March ―actual plaça d’Alfons El Magnànim― amb quatre víctimes mortals.

BOMBARDEJOS SOBRE LA CIUTAT I EL PORT DE VALÈNCIA

EFECTES DELS BOMBARDEJOS A L'HOSPITAL PROVINCIAL, L'AJUNTAMENT I ALTRES CARRERS DE VALÈNCIA

ELS BOMBARDEJOS SOBRE LA CIUTAT DE VALÈNCIA EN LA PROPAGANDA I LA PREMSA

Efectes del bombardeig sobre València el 15 maig 1937. Guerra Civil Espanyola. © Hearst newsreel footage courtesy of the UCLA Film & Television Archive and the Packard Humanities Institute

Altres capítols

Accedir al web de: